Balla Geza este o  podgorie viticolă renumită din regiunea Aradului.
Uitată în negura vremii datorită promovării cantităţii în detrimentul calităţii vinurilor.
Balla Geza se străduieşte din 1999 ca aceasta
podgorie istorică sa-şi recastige renumele pierdut.
Podgoria Aradului pe vremuri, actualmente. Podgoria Miniș-Măderat, se află la 26 km distanță de orașul Arad, la poalele. Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Se întinde pe o lungime de 40 km între localitățile .Barațca – Șiria -Mocrea – Șilindia, într-un microclimat oferit pe o parte de râul Mureș și zona muntoasă, pe cealaltă parte.

Condiţiile deosebite ale podgoriei, microclimatul oferit de valea Mureșului, respectiv de înclinația pantelor și rocile vulcanice a formațiunilor de relief precum şi influenţa climei mediteraneene dau naştere unor vinuri roşii închise la culoare, corpolente, cu o eleganță extrasă din rocile vulcanice din zonă. Expunerea pantelor, în mare parte sudică sau sud-vestică, cât și favorabilitatea unor condiții climatice – cum e perioada lungă de vegetație, durata de strălucire a soarelui – oferă condițiile perfecte pentru a produce atât vinurile roșii specifice zonei, cât și vinuri albe sau chiar și vinuri spumante elegante.

Sunt produsi struguri pentru vin pe o suprafață de 120 hectare, pe patru plaiuri din zonă: Păuliș, Covăsânț, Ghioroc și Cuvin, soiurile roșii ocupând 80% din suprafețe. Vinurile Balla Geza au o personalitate specifică, cele roșii sunt intens colorate, plăcut catifelate, fine și fructuoase, pe care își pune amprenta terroirul Minișului. Soiurile autohtone Feteasca Neagră şi Cadarca respectiv cele internaționale Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc le producem prin tehnologii clasice de vinificare urmând conceptul de minimă intervenție, fără drojdii selecționate, la temperatură controlată, urmate de o perioadă de maturare în butoaie mari și o parte în butoaie mici, majoritatea la a doua sau a treia utilizare.

Vinurile albe din soiurile Mustoasă de Măderat, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Riesling de Rhin, Traminer, Pinot Gris, Chardonnay și Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul se obţin prin tehnologii moderne, în tancuri de oțel cu temperatură controlată, pentru a păstra prospețimea și fructuozitatea vinurilor. Chardonnay-ul este maturat în butoaie de stejar pe drojdii fine – sur lie – cu battonage lunar, la fel și Furmintul este maturat o perioadă în butoaie mici.

Afișez toate cele 11 rezultate