Balla Geza
Balla Geza este o podgorie viticolă renumită din regiunea Aradului.
Uitată în negura vremii datorită promovării cantităţii în detrimentul calităţii vinurilor.
Balla Geza se străduieşte din 1999 ca aceasta
podgorie istorică sa-şi recastige renumele pierdut.
Podgoria Aradului pe vremuri, actualmente. Podgoria Miniș-Măderat, se află la 26 km distanță de orașul Arad, la poalele. Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Se întinde pe o lungime de 40 km între localitățile .Barațca – Șiria -Mocrea – Șilindia, într-un microclimat oferit pe o parte de râul Mureș și zona muntoasă, pe cealaltă parte.
CondiÅ£iile deosebite ale podgoriei, microclimatul oferit de valea MureÈ™ului, respectiv de înclinaÈ›ia pantelor È™i rocile vulcanice a formaÈ›iunilor de relief precum ÅŸi influenÅ£a climei mediteraneene dau naÅŸtere unor vinuri roÅŸii închise la culoare, corpolente, cu o eleganță extrasă din rocile vulcanice din zonă. Expunerea pantelor, în mare parte sudică sau sud-vestică, cât È™i favorabilitatea unor condiÈ›ii climatice – cum e perioada lungă de vegetaÈ›ie, durata de strălucire a soarelui – oferă condiÈ›iile perfecte pentru a produce atât vinurile roÈ™ii specifice zonei, cât È™i vinuri albe sau chiar È™i vinuri spumante elegante.
Sunt produsi struguri pentru vin pe o suprafață de 120 hectare, pe patru plaiuri din zonă: Păuliș, Covăsânț, Ghioroc și Cuvin, soiurile roșii ocupând 80% din suprafețe. Vinurile Balla Geza au o personalitate specifică, cele roșii sunt intens colorate, plăcut catifelate, fine și fructuoase, pe care își pune amprenta terroirul Minișului. Soiurile autohtone Feteasca Neagră şi Cadarca respectiv cele internaționale Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc le producem prin tehnologii clasice de vinificare urmând conceptul de minimă intervenție, fără drojdii selecționate, la temperatură controlată, urmate de o perioadă de maturare în butoaie mari și o parte în butoaie mici, majoritatea la a doua sau a treia utilizare.
Vinurile albe din soiurile Mustoasă de Măderat, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Riesling de Rhin, Traminer, Pinot Gris, Chardonnay È™i Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul se obÅ£in prin tehnologii moderne, în tancuri de oÈ›el cu temperatură controlată, pentru a păstra prospeÈ›imea È™i fructuozitatea vinurilor. Chardonnay-ul este maturat în butoaie de stejar pe drojdii fine – sur lie – cu battonage lunar, la fel È™i Furmintul este maturat o perioadă în butoaie mici.